2017. június 19., hétfő

Végre vége! Románia betiltja a vadállatokat szerepeltető cirkuszokat




2017. június 13. mérföldkő a romániai állatvédelem történetében. Megnéztem a legismertebb állatvédelemmel foglalkozó szervezetek közösségi oldalát. Mindnyájan örülnek és jelentős eredménynek látják a törvény megszavazását, továbbá köszönik a többi állatvédő és természetvédő szervezetnek, Remus Cernea volt független képviselőnek meg a parlament más tagjainak, akik a törvényt támogatták és megszavazták.

Vier Pfoten, Négy mancs, Four Pawn
Emlékeztetnek arra, hogy ők  kilenc éve indították országos kampányukat Stop it! Vadállatok nélküli cirkuszokat!(Stop it! Fără animale sălbatice în circuri) egy nemzetközi kampány részeként. Az állatvédelemmel foglalkozó szervezet évekig kampányolt a vadállatok cirkuszi tartásának és szerepeltetésének felszámolásáért.
2008 szeptemberében a Stop it! kampány keretében írt bejegyzésükben, arra kérik a lakosságot, hogy:
  • vegyenek részt az online tiltakozásban(írják alá a petíciót)
  • ne menjenek olyan cirkuszi előadásra, ahol vadállatokat szerepeltetnek
  • magyarázzák meg a gyerekeknek, hogy a cirkuszi állatok szenvednek
  • tájékoztassák a szervezetet, ha azt látják, hogy az állatokat állatvédelmi szempontból nem megfelelő módon tartják
  • értesítsék a sajtót, ha azt látják, hogy az állatokat állatvédelmi szempontból nem megfelelő módon tartják
Szerintük a cirkusz a nevetésről és az álmokról szól. De az állatoknak nem itt van a helyük. Végül két nagyon sikeres cirkuszi társulatot ajánlanak mindenki figyelmébe, a német Flic Flac társulatot és a kanadai Cirque du Soleil társulatot.
Komolyan vették a kampányt, éveken át voltak akcióik, kivonultak cirkuszokhoz tiltakozni. A gyerekek állatvédelmi nevelését is fontosnak gondolták. 2013-ban kimentek a Bukarestbe érkező Orlando vándorcirkusz előadására és szóba álltak a nézőkkel, 2016-ban levélírásra kérték támogatóikat, írjanak a parlament tagjainak, hogy tiltsák be az állatokat tartó és szerepeltető cirkuszokat. A honlapjukon több hírt olvashatunk arról, hogy cirkuszokból, állatkertekből, és magángyűjteményekből mentett nagymacskákat szállítottak különféle országokból a Dél-afrikai Köztársaságban található Lionsrock rezervátumba. A rezervátumot a Vier Pfoten hozta létre és tartja fenn.

Remus Cernea volt független képviselő 
Június 13-án az RFI rádióban egy Cosmin Rusciornak adott interjúban elmondta, hihetetlenül boldog, hogy a törvényt ilyen sokan megszavazták, organikus törvényről volt szó, sokkal több szavazatra volt szükség, mint más törvények esetében. (A képviselőház volt a döntő ház 201 igen, 7 nem szavazattal és 58 tartózkodással fogadták el.) Cernea a törvényt három éve nyújtotta be, kezdetben értetlenség, gúny és enyhén agresszív hozzáállás fogadta a parlament tagjai részéről, nagyon kevésen múlt, hogy elutasítsák. Az előző (2012-2016) parlamenti ciklusban az utolsó percben sikerült a törvényt visszaküldeni a bizottságokhoz, ezzel lehetőség nyílt új vitákra, majd az új törvényhozás megszavazta. Cernea szerint nagy lépés az ország számára, mert a törvénynek etikai indoklása volt: ne engedjük, hogy vadállatokat kínozzanak a cirkuszokban. Arra a kérdésre, hogy a Globus cirkusznál bekövetkezett tragédia hatással volt-e a törvény megszavazására, a volt képviselő, úgy gondolja, hogy a tragédia valószínűleg felgyorsította a törvény elfogadását, másképp nem lenne ma miről beszélni, de a változás folyamatban volt. Ugyanakkor nem kellene megvárni, míg tragédia történik ahhoz, hogy racionális és etikus törvényeket hozzunk.
Sokan gondolják úgy, hogy a cirkusz vadállatok nélkül nem az igazi, nekik Cernea a Cirque du Soleil csodálatos műsorait ajánlja artistákkal, meg más olyan társulatokat, akik hasonló módon, állatok nélkül dolgoznak. Kitér a vadállatok tartására „A vadállatoknak rémálom volt egy cirkuszban élni. Az, hogy egy tigrist, aminek több ezer vagy tízezer kilométer élettere van a vadonban egész életében egy 4x3 méteres ketrecbe zárva tarts, majd arra kényszerítsd(egy tigrist, oroszlánt, vagy más állatot), hogy égő karikán ugorjon át, kegyetlen dolog, olyan kegyetlenség, ami elfogadhatatlan egy civilizált társadalomban."
Remus Cernea ígéri, hogy ha a következő választáson újra képviselőnek választják, akkor az állatkertekre is ír törvényt.

2017. január 12-én tűz ütött ki egy bukaresti istállóban, ahol a Globus cirkusz állatait tartották.
"A tűzben négy macska, két vietnámi csüngőhasú sertés, két tigris és három kutya vesztette életét. A tűzoltóknak több állatot is sikerült megmenteniük, köztük hét tigrist, két tevét, két bikaborjút, egy lovat, két pónit, egy kengurut, három agárt.” írja a Szabadság. A többi állat is bent éghetett volna a tűzben. Összesen kilenc tigrist említenek. Nem véletlen, hogy a tragédia után a tigris lett a vadállatok cirkuszi tartását és szerepeltetését ellenző kampány arca.

WWF 



A WWF már az 1970-es években elindította tigrisvédelmi programját.
"A hetvenes évek során elindult a tigrisvédelmi program és a WWF támogatásával létrejött a Ramsari egyezmény, amelyet a nemzetközi jelentőségű vadvizek védelme érdekében máig összesen 124 ország írt alá, köztük Magyarország is.( megj. Románia 1991-ben csatlakozott) Nem sokkal később a WWF bekapcsolódott a CITES, a veszélyeztetett fajok kereskedelméről szóló nemzetközi egyezmény megfogalmazásába. Ebben az évtizedben kezdődött a WWF ázsiai, nyugat-afrikai és latin-amerikai esőerdőkért és a tigrisek védelméért folytatott kampánya, és ekkor írta alá az öt északi-sarki állam a Nemzetközi Jegesmedve Egyezményt.”
2010-ben a Szentpéterváron tartott Tigris Csúcstalálkozón kijelölték a Tigrisek Nemzetközi Napját, amit azóta július 29-én tartanak.  A WWF sajtóközleménye szerint „Számos országban igazi esemény ez a nap, ünnepségekkel, fesztiválokkal köszöntik a csíkos nagymacskákat. A 2010-es csúcstalálkozó másik kulcsfontosságú része a TX2 kampány elindítása volt, amelyben célul tűzték ki, hogy 2022-re megduplázzák a vadon élő tigrisek számát, amely így elérné a 6000 példányt. A kampány egyik eleme, hogy előre meghatározott időközönként felmérik a vadon élő egyedek létszámát, ezzel ellenőrizve a természetvédelmi lépések hatékonyságát. Az első eredmények szerencsére több mint biztatóak.”

A WWF Románia igazgatója, Csibi Magor is a tigrisek védelmének fontosságát hangsúlyozza a Vocea.biz portálnak adott interjúban. A Globus cirkusznál történt tragédia után Állítsuk le az állatok kizsákmányolását a cirkuszokban! (Punem capăt exploatării animalelor sălbatice în circuri) címmel indított petíciót a népszerű de-clic petícióoldalon, ahol a törvény megszavazásáig 63587 aláírást gyűjtött, pillanatnyilag 63602 aláírás van.
Csibi Magor szerint 4000 tigris él fogságban Európában állatkertekben, cirkuszokban és magánszemélyek tulajdonában. A tigris és az oroszlán két olyan faj, amit a kihalás fenyeget, de még mindkét fajt használják cirkuszokban. Világszerte 3800 szabadon élő tigris van és 4000 tigris fogságban él Európában, tudatosítanunk kell, hogy kereslet van rá. Attól a perctől, hogy kereslet van rá, egyre nagyobb nyomás nehezedik a szabadon élő példányokra. Számukra nagyon fontos volt, hogy felszámolják ezt a keresletet, a veszélyeztetett fajtákat érintő illegális állatkereskedelmet. Másik fontos szempont az állatok szenvedése. A Globus cirkusznál történt tragédia után azt látták, hogy egy ketrecbe több tigrist zártak. A tigris magányos faj, megszokott dolog lehetett a konfliktus köztük, túl nagy volt a stressz. Egy tigrisnek több négyzetkilométer területre van szüksége, nem pár négyzetméterre. Kevesen tudják, de a tigris igényli a vizet, szeret vízben lenni, ez semmiképp nem valósul meg a cirkuszokban. Az oroszlán egy másik veszélyeztetett faj és vannak olyan cirkuszok, ahol majmokat használnak, főemlősöket is. Ezt fel kell számolni.

A törvény megszavazása utáni boldogságba tanácstalanság is vegyült. Sokan rémülten látták, hogy kivételek is vannak, kutyák, lovak, delfinek és magevő egzotikus madarak. Ez a módosítás utólag került a törvénybe. Reméljük, hogy elkészül majd a törvény hiteles fordítása és akkor sokkal jobban fogjuk érteni.
"Fac excepţie de la prevederile alin. (2) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii.”

A kutyák és lovak esetében nem annyira a cirkuszi szereplést, hanem a versenyeket, vásárokat, kiállításokat sorolják fel. E nélkül a népszerű kutyakiállításokat sem lehetne megtartani. Ennek ellenére elképzelhető, hogy lesznek kutyás és lovas számok a vándorcirkuszok műsorain.
A cirkuszok fő attrakciói eddig sem a kutyák és lovak voltak, a közönség a vadállatokat akarta látni, az elefántokat és tigriseket, ezek pedig eltűnnek a cirkusz műsorából.

A delfinárium egy másik kényes téma, mindenki azonnal kiszabadítaná a delfineket és fókákat. A konstancai delfinárium bezárása önmagában is nagy falat, és ha a törvényben marad egyáltalán nem biztos, hogy a törvényt megszavazzák. A parlament dolgozik egy új, delfináriumokról szóló törvényen, most van a jogi bizottság előtt. A delfináriumot is magába foglaló múzeumkomplexumot 2013-ban az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 12,8 millió lejből újították fel 2013 végétől 2016 augusztusáig, az új delfináriumot 2016-ban adták át. Még zajlanak munkálatok a múzeum területén. Jelenleg két delfin vesz részt a műsorokban, még szeretnének egy delfint vásárolni. Évekkel ezelőtt felröppent a hír, hogy kardszárnyú delfint(orka) is vásárolnak, de ezt az ötletet később nem olvastam. Érkezett két Balti-tengerből származó fóka és pingvinek beszerzését is tervezik. Idén szeptembertől meg delfinterápiát indítanak gyerekeknek.

A magevő egzotikus madarakra senki nem számított, de talán egészen egyszerű magyarázat van rá. A konstancai Természettudományi Múzeumkomplexumon (Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii) belül találunk akváriumot, delfináriumot, planetáriumot, mikrorezervátumot és kiállítást egzotikus madarakkal. 1982-óta működik az Egzotikus és díszmadarak kiállítás (Expoziţia Păsări exotice şi de decor) 100 négyzetméternyi fedett térben 16 madárfaj 150 példánya látható Európából, Ázsiából, Afrikából, Ausztráliából, Új-Guineából és Dél-Amerikából. Ez utóbbi elég régi adat, közösségi oldalon látható képek szerint még nyitva ez a kiállítás és talán ezt a részt is felújították.
Lehetséges, hogy a konstancai múzeumkomplexumot szerették volna megmenteni a módosítóval?

Nagyon sok kommentet írtak, ez a téma sok indulatot szült, de örömmel láttam, hogy sok tájékozott olvasó van, akiknek fontos az állatvédelem.

A törvény hatályba lépésétől a cirkuszoknak 18 hónapjuk van arra, hogy az állatokat állatparkokban /menhelyeken, rezervátumokban és állatkertekben helyezzék el. Az vadállatok szerepeltetését a törvény  hatályba lépése után azonnal le kell állítani, a 18 hónap az állatok elhelyezésére vonatkozik. Olvastam pár dermesztő forgatókönyvet ezeknek az állatoknak a lehetséges sorsáról, egyik forgatókönyvet sem az állatvédő szervezetek írták. Meglepődtem, hogy a szerző nem vette a fáradságot, hogy megkeresse valamelyik állatvédő szervezetet, ami igen furcsa az internet fénykorában. A román állatvédők is beszélnek angolul. Azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy az a cél, hogy ezek az állatok az utcára kerüljenek, vagy elpusztuljanak.

Örüljünk ennek a törvénynek, szép összefogás eredménye és bízzunk egy kicsit jobban magunkban meg az állatvédő szervezetekben.

...
olvasnivaló

Betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését Romániában
Tigrisek Nemzetközi Napja WWF sajtóközlemény
Folosirea animalelor în circurile din România, interzisă. Remus Cernea: „Este o lege cu implicații morale profunde”
Fără animale sălbatice la circ! Remus Cernea: Este un mare pas înainte moral pentru RomâniaA Globus Cirkusz 11 állata, köztük két tigris is életét vesztette
Végre nőtt a szabad tigrisek száma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése