2017. augusztus 30., szerda

Négy év után újra utcára hívnak mindenkit Verespatakért(cikkgyűjtemény)



Foto: Mentsük meg Verespatakot Facebook csoport
Négy évvel a romániai ősz után újra utcára hívnak mindenkit Verespatak védelmébe szeptember elsején. Az első tüntetést Kolozsvár jelentette be, később Bukarest is csatlakozott.

Ismét tüntetések lesznek Verespatak miatt, miután a kormány meggondolta magát UNESCO-ügyben
A jelenlegi kormány nem támogatja, hogy Verespatak rajta legyen az UNESCO világörökségi listáján ezért megpróbálják visszavonni a Ciolos kormány-által benyújtott dokumentumokat, amelyben azt kérték, hogy a települést világörökséggé nyilvánítsák. A kulturális miniszter, Lucian Romașcanu szerint, az elhamarkodott döntés, hogy Verespatak rajta legyen az UNESCO listáján, ahhoz vezethet, hogy Románia elveszítse a kanadai céggel (Global Resources) szembeni pert és ki kell fizesse a 4, 4 milliárd dollárt, amit a vállalat kárpótlásként kér a meghiúsult beruházás miatt.
http://think.transindex.ro/?hir=355

Megtorpedózná a kormány Verespatak UNESCO-védettségét
Erről Mihai Tudose miniszterelnök beszélt.
Vissza akarja vonni a kormány a Verespatak UNESCO-védettségét kérő román beadványt, mivel az akadályozná az aranykészletek kitermelését – közölte Mihai Tudose miniszterelnök kedden este a România TV hírcsatornán nyilatkozva.
A kormányfő a verespataki arany ciántechnológiás kitermelésével próbálkozó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) anyacége által a román állam ellen kezdeményezett eljárásról, amely kapcsán kifejtette: álláspontja szerint a román fél nem veszíthet.
Rámutatott: az RMGC arra hivatkozik, hogy befektetett az épített örökség megóvásába, embereket fizetett, és reklámspotokat finanszírozott.

Visszavonja a kormány Verespatak előterjesztését a világörökségi listára
Visszavonja a kormány Verespatak előterjesztését az UNESCO világörökségi listájára – jelentette be kedd este a miniszterelnök a România TV-nek adott interjúban.
Mihai Tudose a lépést azzal indokolta, hogy ha a térség az UNESCO oltalma alá kerül, többé nem termelhetők ki az altalajkincsei, ugyanakkor ez hátrányos helyzetbe hozza a román államot abban a kárpótlási perben, amelyet a Verespatakon aranybányászatot tervező Gabriel Resources indított ellene.
http://www.maszol.ro/index.php/belfold/85214-visszavonja-a-kormany-verespatak-el-terjeszteset-a-vilagoroksegi-listara

A jelenlegi kormány nem óvná Verespatakot, inkább kiaknázná az aranyat
Nem kíván lemondani a jelenlegi román kormány a verespataki színesfémlelőhely kiaknázásáról. A Mihai Tudose vezette kabinet azon fáradozik, hogy visszavonja azt a felterjesztést, amellyel Románia az UNESCO világörökségi listájára javasolja a Fehér megyei települést.
Mihai Tudose miniszterelnök szerint előnytelen lenne, ha Verespatakot természetvédelmi övezetté nyilvánítanák, és felkerülne az UNESCO világörökségi listájára, ez esetben ugyanis nem lehetne kitermelni a Fehér megyei település gazdag altalajkincseit. A szociáldemokrata politikus kedden este a România Tv-nek adott interjúban élesen bírálta Dacian Cioloș volt technokrata kormányfőt amiatt, hogy – Tudose szerint – mandátuma utolsó napjaiban, idén januárban természetvédelmi övezetté nyilvánította a bányásztelepülést, a dossziét pedig továbbította az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO).
https://kronika.ro/erdelyi-hirek/a-jelenlegi-kormany-nem-ovna-verespatakot-inkabb-kiaknazna-az-aranyat

részlet Mihai Gotiu cikkéből
 Az USR szenátora szerint a kultúrminisztérium képviselői által megfogalmazott vélemény és annak kiszivárgása a sajtóba egy kommunikációs stratégia része, aminek segítségével, durva manipulációval próbálják elhinteni azt az ötletet, hogy Románia azok miatt fizetne dollármilliárdokat, akik Verespatak megmentéséért és a helyiek jogaiért küzdenek. „Ha akár egy cent kártérítést is fizetni fognak a Gabriel Resource-nak az kizárólag azoknak lesz köszönhető, akik ilyen vagy olyan módon degeszre ették magukat abból a többszáz millióból, amit a cég Romániában elköltött. Attól tartanak, hogy nyilvánosságra kerül a profitálók névsora, ezért a jelenlegi kormány a befektető érdekei szerint táncol. Nem hiszem, hogy véletlen egybeesés lenne, hogy ez a vélemény pár nappal az UNESCO képviselőinek romániai látogatása előtt szivárgott ki, vagy, hogy egy új bányatörvény módosításon dolgozik a kormány-hasonló ahhoz, ami 2013-ban kivitte az embereket az utcára- és hamarosan ott lesz a parlament előtt."
After you, me, Romania’s public and friends all over the planet took the streets to save Rosia Montana in 2013/14, our movement became so powerful that the government was forced to withdraw its intention of passing a special law to push through the illegal gold mine. It was a great victory and a strong empowerment for the country as a whole. One of the most important developments of our common struggle was when in spring 2017 Rosia Montana was nominated to become a UNESCO World Heritage site. Right now however, Romania’s new government wants to destroy Rosia Montana (again) and this is how: it wants to give the green light to the gold mine, in return for a deal with Gabriel Resources dropping its arbitration case against the government.​
http://rosiamontana.de-clic.ro/en

Romania may seek to pull gold mine from Unesco protected list
Protests planned after president suggests Roșia Montană Unesco application could be withdrawn, potentially enabling the return of a controversial mining project.
Romania’s prime minister has suggested his government will seek to withdraw an application to have the former gold mining area of Roșia Montană declared a Unesco world heritage site, potentially paving the way for the return of a controversial mining project.
In an unfortunate turn of events, Romania’s new Prime Minister issued a call to withdraw the nomination of Roșia Montană to the World Heritage Tentative List—a nomination that was submitted in early January 2017 under the former PM. Protests against revoking the nomination are being organized this weekend in major cities, including Bucharest, Cluj, and Iasi.
https://www.wmf.org/blog/ro%C8%99ia-montan%C4%83-once-again-imperiled

Tüntetés Verespatakért: „Felháborít, hogy hülyének nézi a kormány a polgárokat”
Körülbelül ötszázan tüntettek pénteken Kolozsvár főterén, amiért a kormány vissza akarja vonni Verespatak UNESCO-pályázatát. A tiltakozókat leginkább az háborította fel, hogy a Tudose-kormány figyelmen kívül hagyja a 2013-as, több hónapon át tartó tüntetéshullámot, amelyen rengetegen kifejezték: Verespatak sorsát nem a cianidos aranykitermelés menti meg.
Mihai Tudose miniszterelnök néhány nappal ezelőtt jelentette be, visszavonja a kormány Verespatak előterjesztését az UNESCO világörökségi listájára. A lépést azzal indokolta, hogy ha a térség az UNESCO oltalma alá kerül, többé nem termelhetők ki az altalajkincsei, ugyanakkor ez hátrányos helyzetbe hozza az államot abban a kárpótlási perben, amelyet a Verespatakon aranybányászatot tervező Gabriel Resources indított ellene. A kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel az államtól, amiért az megakadályozta a beruházás megvalósítását.

Több százan tüntettek Kolozsváron Verespatak UNESCO-pályázatának visszavonása ellen Több mint 200 személy tüntetett péntek este Kolozsváron Mihai Tudose miniszterelnök lemondását kérve, amiért a kormány azt tervezi, hogy visszavonja Verespatak előterjesztését az UNESCO világörökségi listájára. "Nem bízunk már a politikusokban. Reméltük, hogy lezártnak tekinthetjük a Verespatak-ügyet, de úgy tűnik, minden a feje tetejére áll. Rendkívül fontos, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára, most pedig a miniszterelnök olyasmire készül, amire még nem volt példa: vissza akarja vonni a felterjesztést, amely oly sok erőfeszítést igényelt. A miniszterelnöknek mennie kell, kérjük az ő és a kormány lemondását" - mondta az egyik tiltakozó.
http://think.transindex.ro/?hir=357

A civilek nyomást gyakorolnak a kormányfőre
Visszavonja a kormány Verespatak előterjesztését az UNESCO világörökségi listájára. Mihai Tudose kormányfő a lépést azzal indokolta, hogy ha a térség az UNESCO oltalma alá kerül, többé nem termelhetők ki az altalajkincsei, ugyanakkor ez hátrányos helyzetbe hozza a román államot abban a kárpótlási perben, amelyet a Verespatakon aranybányászatot tervező kanadai bányavállalat indított ellene.
http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/a-civilek-nyomast-gyakorolnak-a-kormanyfore.html

Tudose visszavonná az UNESCO-tól Verespatak világörökségi jelölését (FRISSÍTVE)
Arra a kérdésre, hogy az UNESCO-hoz elküldött dokumentációt a Dacian Cioloș vezette kormány környezetvédelmi minisztere, Cristina Palmer is aláírta-e, Tudose így válaszolt: „Nem tudom. Ő (Dacian Cioloș – szerk. megj.) volt annak a technokrata törzsnek a főnöke, az okos... Mondja, hogy fogalma nem volt, amit hajlamos vagyok el is hinni, mert nem igazán tudta ő, hogy mi történik ott...”
Egészen elképesztő riport jelent meg a Recorder blogban: az UNESCO egyik szakértője érkezik Verespatakra, hogy felmérje, van-e akkora kulturális potenciál a helyben, hogy felkerüljön az UNESCO védettségi listájára. Csakhogy a németországi szakértőt egyszerűen senki nem volt hajlandó beengedni sem a település bányászmúzeumába, sem a rómaiak által kiépített tárnákba. A környezetvédelmi szervezetek úgy sejtik, a román kormány így akarja előidézni, hogy Verespataknak minél kevesebb esélye legyen a listára kerülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése