2017. október 23., hétfő

Peste 3000 de păsări braconate în România prinse de poliţia maghiară

http://keol.hu/kecskemet/vedett-madarakat-talaltak-a-penzugyorok
Peste 3000 de păsări ocrotite au fost găsite intr-un microbuz pe autostrada M5 la un control făcut de agenţii de la vamă si finanţe(NAV), potrivit siteului http://keol.hu. La controlul microbuzului au găsit în cabină si portbagaj 16 genţi frigorifice mari in care au fost ascunse cadavrele păsărilor din diferite specii. Experţii de la Parcul Naţional "Kiskunsági" ajunşi la faţa locului au constatat că păsările sunt ocrotite şi valoarea de patrimoniu a acestora este estimată la peste 73 milioane de forinţi. Şoferul microbuzului, un cetăţean român, a fost reţinut de poliţia maghiară din orașul Kecskemét și e suspectat de daune aduse mediului.

În Ungaria dauna poate fi calculată, fiecare specie ocrotită având o valoare de patrimoniu. De exemplu carduelis chloris (florintele): 25 000 Ft, la fel și alauda arvensis (ciocârlia de câmp).

SOR(Societatea Ornitologică Română) a scris pe reţeaua de socializare:
"In atentia Ministerul Apelor și Pădurilor - România si a doamnei ministru Pana Doina.
Asta s-a intamplat acum o zi in Ungaria, un sofer roman a fost prins cu 16 genti frigorifice in care avea circa 3000 de pasari salbatice.
Nu vrem sa intervenim in cursul anchetei, dar cu siguranta dvs puteti afla mai multe de la Politia de Frontiera din Ungaria, care a interceptat transportul de pasari.
In calitate de autoritati ale statului roman puteti afla ce specii erau, in ce numar exact, de unde proveneau, daca au fost impuscate, daca au fost prinse cu plasa etc. Puteti ajunge pe filiera "migratiei" spre Italia.
Iar ca sa va fie si mai simplu, puteti opri vanatoarea de ciocarlie, specie umbrela pentru braconajul pasarilor cantatoare.
PS - in Ungaria, valoarea de despagubire ptr aceste specii ar fi de 73 de milioane de forinti, circa 250.000 de euro.”

SOR şi Federația Coaliția Natura 2000 România au avut o campanie încă din 22. aprilie 2015. pentru ocrotirea ciocârliei, Campania “Opreşte barbaria, Salvează Ciocârlia!” a fost premiată cu aur la festivalul de creație publicitară la Cannes Lions.



La octombrie 18, SOR a cerut ajutorul cetăţenilor pe reţeaua de socializare :
"In seara asta noi începem să dăm mailuri la adresa cabinet.ministru@map.gov.ro - este adresa de mail a ministrului Apelor si Pădurilor, Pana Doina, cea care poate scoate ciocârlia de pe lista păsărilor care se vâneaza. Vă invităm să faceţi acelasi lucru, folosind un ton civilizat în adresare. Textul pe care noi îl trimitem este mai jos. îl puteti copia si trimite din adresa dvs de mail.

Stimată doamnă ministru,

De ani de zile, ciocârlia este un paravan pentru braconierii străini de păsări cântătoare. La o simplă căutare online veți descoperi cazuri cu sute de mii de ciocârlii vânate peste cotele aprobate, cu zeci de braconieri de păsări cântătoare. Aceste păsări nu fac daune agricole, nu sunt și nu pot fi considerate dăunători, sunt păsări pe care vânătorii români nu le vânează, sunt păsări care sunt protejate de legile europene.

Până în 1996, ciocârlia nu s-a vânat NICIODATĂ în țara noastră. Suntem singura țară UE din estul Europei care permite acest tip de vânătoare. Noi pierdem elemente de biodiversitate doar pentru plăcerile gastronomice ale unor indivizi dispusi sa incalce legile statului roman.

Românii ascultă ciocârlia, nu o împușcă. Pentru noi ciocârlia este o voce, nu un gust. „Ciocârlie” este un titlu de onoare pentru cântăreții noștri, Ciocârlia este o piesă muzicală, nu carne vie de expus alicelor.

Mai mult, ciocârlia este specie umbrelă pentru braconarea de alte păsări cântătoare, așa cum se vede si din ultimele știri. Vânătorii italieni susțin că au vânat ciocârlii, dar împușcă tot ce zboară.

Pentru a stopa acest măcel, vă solicit să opriți vânătoarea la ciocârlie, astfel încât să nu se mai poată bracona păsările cântătoare.

Nu vom fi singurii care fac acest lucru – vânătoarea de ciocârlie este permisă doar în alte 5 state membre UE, țări care au această tradiție și care au reușit să distrugă populația de ciocârlie. Acum, acolo se aplică măsuri de agromediu pentru a restabiliza populațiile, iar vânătorii străini se înghesuie la noi și consecințele sunt nefaste.

Cu stima,"


...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése